5 tips för att locka unga, kvalificerda medarbetare

15.03.2018

Byggbranschen upplever tillväxt, och brist på kvalificerad arbetskraft. Så hur ser du till att de nyutbildade kommer och knackar på din dörr när de behöver hitta ett jobb?

Här får du 5 tips och konkreta idéer, om hur man lockar nästa generations kvalificerade arbetskraft:

 

Handyman-in-front-of-computer_img

 

1: Var där, där dina framtida anställda är:

För många företag kan det vara tidskrävande att vara närvarande på sociala medier. Vad ska du dela på Facebook? Och gör det någon skillnad om du bara skickar en gång i taget? Svaret är ofta JA, åtminstone om du vill locka nästa generations anställda. De unga spenderar många timmar på nätet varje dag, och om de hittar en jobbannons, kommer de med stor sannolikhet att undersöka företaget på Facebook.

Konkret förslag: Skapa en sida på Facebook och posta bilder med en liten text på, då och då. Visa eran företagskultur, de anställda, projekt ni jobbar på, etc. Vanligtvis är det bara vardagliga bilder som ger framtida medarbetare en inblick i hur det fungerar hos er. Då är ni redan ett steg framåt.

 

Young-handyman_img

 

2: Använd tekniken i vardagen:

Nästa generations anställda är vana vid att arbeta med digitala verktyg, och vill gärna arbeta i ett företag som är ”med på noterna”. Varför skriva ner saker på ett papper, när man kan skriva ner det på en surfplatta och skicka det direkt till mästaren? Använd olika teknologier i vardagen – det kommer inte bara att locka unga anställda, det kommer också att optimera ert företag. Och det är inte heller så illa!

Konkret förslag: Börja använda surfplattor i ditt dagliga liv. När dina anställda är på byggarbetsplatser och behöver ta anteckningar, beställa varor eller dokumentera arbetet, se till att de har en surfplatta tillgänglig. Det gör er till ett modernt företag, och det räknas hos de unga.

 

Construction-workers-looking-at-tablet_img

 

3: Ge rätt personalförmåner:

Vi kommer inte undan. Om du vill locka kompetent arbetskraft, måste du vara ett steg före dina konkurrenter på personalförmånerna. Det visar dina framtida anställda, att du tar deras trivsel seriöst, och inte i den mån du är juridiskt skyldig. Betald telefoni är den klassiska, men tänk gärna utanför boxen.

Konkret förslag: Undersök vad som gör dina anställda glada, och vad som kan fungera som en extra bortskämdhet i vardagen. Kanske en gratis massage en gång i månaden till den ömma ryggen skulle vara populärt? Se det som en investering: Glada anställda, glada kunder, bra recensioner, mer arbete.

 

Handshake-consruction-workers_img

 

4: Lägg vikt på en god arbetsmiljö:

För många unga är företagets arbetsmiljö viktigt. Det är trots allt en plats där de ska vara på 8 timmar om dagen, så de ska gärna vara glädje att gå till jobbet varje dag. Därför är det viktigt att du fokuserar på att skapa en bra arbetsmiljö och gemenskap. (Och självklart, visa den på sociala medier som beskrivs i punkt 1).

Konkret förslag: Gör det till en tradition att samla företagets anställda till något socialt minst en eller två gånger i veckan. Till exempel måndag morgon där du delar veckans planer / uppgifter, och igen på fredag eftermiddag där du följer upp veckan och delar höjdpunkterna – helst över en öl eller två. Det ger något gemenskat i företaget, och det är viktigt för de unga.

 

Adult-and-young-handymen_img

 

5: Ta in lärlingar

Om du tar in en eller flera lärlingar, är det ett gyllene tillfälle att visa upp ditt företag, och skapa en relation med den potentiella medarbetaren. Om lärlingen får ett bra förhållande till ditt företag och medarbetarena, så kommer han / hon troligtvis komma tillbaka när det blir dags att hitta ett jobb. Och det har sina fördelar – du har redan lärt upp personen i företagets processer, och du vet om personen har något att erbjuda.

Konkret förslag: Ta in minst en lärling om året. Naturligtvis krävs det en del planering och lite extra resurser för att lära upp en person, men han / hon kommer att ge massa motivation att lära sig och bevisa sitt värde. Och när lärlingen är klar och söker jobb, kommer ditt företag ofta att stå högst upp i listan.

 

Så börjar du:

Börja med en sak i taget. Till exempel genom att digitalisera ert företag. Uppnå er modernisering genom att test Klarpris marknadsplats gratis under 14 dagar. Med KlarPris finner ni inte bara de bästa priserna utan ni sparar också tid på era inköp.

 

Prova KlarPris gratis i 14 dagar!

KlarPris används dagligen av mer än 1400 el & VVS-företag.
Prova inköpsportalen och se hur du enkelt kan optimera dina inköp!

 

Prova gratis